Filmový blog, nielen o filmoch

Recenzia - The Vampire Diaries (2009-20??)

24. ledna 2012 v 20:24 | © cappuccino |  Seriály

Úvod

The Vampire Diaries (neskôr už len TVD) sa dnes môže hrdo radiť medzi ďalšie seriálove fenomény (True Blood, Buffy) v kategórii upírov. Tvorcovia opäť vsadili na kartu milostného trojuholníku, ktorý sme mali možnosť vidieť v kombinácii Bill & Sookie & Eric (True Blood), Edward & Bella & Jacob (Twilight), no a v mestečku Mystic Falls sa stretneme s hrátkami medzi Stephanom, Elenou a Damonom.

Keď vyslovíme termín "nesmrteľný život", je to vlastne akýsi ekvivalent pre život v samote a tak niet divu, že v každom modernom príbehu o upíroch sa vyskytuje takmer telenovelová láska s množstvom srdcervúcich, no bohužiaľ aj "srdcervúcich" scén. Chápte to, prosím, ako moje obhájenie/ospravedlnenie a vysvetlenie tohto odvekého klišé. Trocha romantiky predsa nikomu nezaškodí, no nie? Nebudeme predsa pragmatickí bezciťáci.

Nehrajú však tvorcovia na onu rokmi overenú kartu zámerne? Je TVD oproti jeho žánrovým bratríčkom v niečom odlišný alebo len kopíruje staré známe lákadlá na teenagerov? Povedal by som, že z každého rožku trošku..

O čo ide

Do mestečka Mystic Falls sa vracia jeho pôvodný obyvateľ, vyše 160 rokov starý upír, Stefan Salvatore, ktorý túži po spoznaní mladej Eleny Gilbert. Tá mu totiž pripomína jeho starú lásku Katherine. V jeho šlapajách ale mesto svojou prítomnosťou poctí aj Stefanov brat Damon, ktorý mu pred dávnymi časami prislúbil urobiť zo života peklo. Postupom času sa však v Mystic Falls začnú vyskytovať aj problémy väčšieho kalibru než len prostá, súrodenecká rivalita. Dokážu bratia Salvatorovci odhodiť staré spory za hlavu a spojiť sa proti hrozbám, ktoré neustále ohrozujú ich rodné mesto?

Pokračujeme

Nebudem si bláhovo navrávať, že seriál nie je primárne určený pre násťočné publikum. To by som prvom rade klamal vás, no taktiež aj samého seba. Klúčová zápletka je veľmi prostá a mohlo by sa zdať, že celý dej sa točí len okolo už spomínanej trojky a ich romantických hrátok a bojov o Eleninu ruku. Iste, niečo podobného si tvorcovia nemohli odpustiť, ale v žiadnom prípade nerátajte s priam povrchnou romantikou štýlu Twilight. Za prvé, iskrenie medzi trojkou vám nepríde tak bezduché a strnulé. Myslím, že nebudem sám, ak poviem, že herecké trio TVD je ohromne sympatická parta, ktorá si vás jednoducho časom obmotá okolo malíčka.

Za druhé je romantika narozdiel od Twilightu len jednou z viacerých zložiek (okrem mnoha iných) a jej sledovanie nie je úmorne zdĺhavé, ale naopak veľmi sympatické, iskrivé a určite omnoho reálnejšie vyznievajúce. No dosť už porovnávania a dosť už chváli. TVD má mnoho menších a zopár väčších chybičiek, ktoré na dokážu na celkovej kvalitne zdatne ubrať hodnotenie. V niektorých chvílach vám môže prísť dialógová súhra medzi hlavnými predstaviteľmi ako neustále sa opakujúci, nekončiaci kruh, kde sa všetci chovajú ako starí dôchodcovia s alzheimerom. Áno, Stefan, my vieme, že ju neskonalo miluješ, ale treba to divákom neustále strkať pod nos? :)


Tým všetkým som vlastne chcel naznačiť, že dialógy v žiadnom prípade niesú klenotom audiovizuálnej kultúry a nad ich existenciou by sme niekedy mali v záujme zdravého rozumu mávnuť rukou. Ďalšie mínusko - predvidatelnosť dejstva je v prípade TVD bohužiaľ príliš banálnou hrou medzi divákou a tvorcami. Pokiaľ nieste seriálový začiatočník, tak určite skoro zakaždým tento súboj vyhráte. Nie je žiadnym zázrakom, ak už niekoľko dielov popredu viete, čo bude nasledovať. Bohužiaľ, v tomto ohľade sa scenáristi príliš nepohrali. No treba však pripustiť, že čas od času vedia zamiešať kartami a diváka nečakané prekvapiť.

Keďže je príbeh situovaný do 21. storočia a velké množstvo času sa odohráva v blízkosti strednej školy a jej žiakov, je hodno od seriálu očakávať zopár tych "vzťahovačiek". Toľko k nalákaniu teenagerských srdiečok, ale nemajte žiaden strach, pre odlišne zamerané publikum v seriály nájdete aj nespočetné množstvo odviazaných, humorných scén, čierneho humoru, týkajúceho sa predovšetkým smrti, zabíjania a vrážd, ktorých je mimochodom v mestečku Mystic Falls taktiež veľmi požehnane.

Výsledok v skratke

Máte radi upírsku tématiku, čierny humor, boj o lásku, testoterónovú rivalitu a malý kúsok mysteriózna? To všetko totiž TVD ponúka. Pokiaľ dokážete prekúsnuť občasné scenáristické kiksy a dialógovú prostosť, myslím, že práve Upírske Denníky môžu byť pre vás to pravé orechové. P.S. Nenechajte sa odradiť prvými časťami (ja viem, ja viem, tiež som stále kýval hlavou z boku na bok..), začiatočné diely sú od tých záverečných skrátka diametrálne odlišne zahratou partiou šachu. Počkajte si, sami uvidíte..

Hodnotenie

1. séria - 70%

2. séria - 75%

4/5

7,5/10


(pozn. recenzia vznikla po zhliadnutí prvej série, ale do budúcna pridám aj hodnotenia k ďalším sériám)
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Alinia Alinia | 24. ledna 2012 v 20:44 | Reagovat

"sa všetci chovajú ako starí dôchodcovia s alzheimerom" :DD Zasmiala som sa, seriál pozerám a toto je určite dokonale vystihnutá recenzia :)

2 Cappuccino Cappuccino | Web | 24. ledna 2012 v 20:47 | Reagovat

[1]: Ej, ďakujem pekne :-)

3 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 24. ledna 2012 v 20:55 | Reagovat

No, první série měla skutečně předvídatelný děj, ale dvě následující se už skoro vůbec netočí kolem milostného trolúhleníku, ale kolem něčeho mnohem komplikovanějšího, což oceňuji. Kámen úrazu je bohužel ten, že lidé se kouknou na jeden, dva první díly a když se jim to nelíbí, seriál zahodí. Je škoda, mohli by první díly přetočit. :D

4 Daysy Daysy | E-mail | Web | 24. ledna 2012 v 21:01 | Reagovat

První dvě série mě docela bavily, teď už je to slabší. Většina seriálů po nějaké době začně být tak zamotaná, až už je to o ničem.

5 Cappuccino Cappuccino | Web | 24. ledna 2012 v 21:05 | Reagovat

[3]: V tom prípade sa na ďalšie série ešte viac teším. Zatiaľ som videl len prvú a prvých 5 dielov dvojky :-)

6 Gabrielle Beatorice Bone Michaelis van Dorcell Gabrielle Beatorice Bone Michaelis van Dorcell | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 22:41 | Reagovat

Milujem ten seriál a hlavne 3. sériu :3

7 Ell Amaterasu Ell Amaterasu | E-mail | Web | 4. října 2013 v 10:58 | Reagovat

Pojetí upírů je podle mě lepší v TVD než v Twilight (aby se upír na slunci třpytil, ehm?) a Twilight mi připadá strašně přeslazené a celkově prostě nuda (fans Tw. nezabíjejte mě, prosím!) :D
Úžasná recenze :)

[4]: Souhlasím, ale tak je to asi se vším. I u různých knížek to tak je, což je škoda, protože jinak by to byl/a super seriál/kniha. Nic se nemá přehánět :)

8 beachan beachan | Web | 4. října 2013 v 13:30 | Reagovat

Milujem TVD. Nie je to síce taký krvák ako True blood (čo sa od seriálu o upírochu aj očakáva) ale má svoje čaro.
Ale ja osobne si myslím, že je akousi výnimkov vo svete seriálu, pretože pri väčšine si povieš "prvá séria bola lepšia" ale TVD naopak...je to čím ďalej tým lepšie. Odporúčam pozrieť si všetky série (ja sa dnes vrhnem na piatu :D ).

9 beachan beachan | Web | 4. října 2013 v 13:32 | Reagovat

[8]: OPRAVA: *o upíroch
            *výnimkou
          :D musela som

10 Elis Elis | Web | 4. října 2013 v 15:12 | Reagovat

Mně se nelíbila 1. série, ty ostatní už jo a těším se na 5. ! :P

11 ANA ANA | Web | 4. října 2013 v 15:32 | Reagovat

Mně se seriál líbil od prvního dílu, určitě se dalo očekávat, že se rozehraje hra mezi Stefanem, Elenou a Damonem, ale Damon v podobě I.Somerhaldera byl očividně černý kůň celého seriálu, tahoun, který dokázal dát šťávu a šmrnc v každém ději. Ale mile mě překvapily i další odbočky, návrat Catherine, a co vlastně Damon chtěl v Mystic Falls, protože svedení Eleny bylo až druhým bodem v plánu a zamilovat se do ní neplánoval vůbec. Trocha čar a kouzlení, důležitá role prstenů, téma výčitek přeživšího (Elena a její bratr), do toho prostřihy z minulosti bratrů Salvatorových... to vše okořeněno perfektně volenou hudbou. Jediné, co mi tam trochu vadilo, byl styl jejich oblékání - co student, to manekýn, zdá se mi. Ale jo, to beru (naopak v tolik propíraném Twillightu se mi líbilo právě to, že jak Bella, tak její spolužáci i kamarádi chodili oblíkaní úplně normálně).
První dvě řady jsou výborné, já bych jim dala klidně 80%, ale v dalších řadách už se mi zdál pokles, zvláště v té poslední, která je hodně překombinovaná. I když pár výborných momentů jsem našla i tam. Ale nenech se tím ovlivnit při dalším sledování. :-)

12 ANA ANA | Web | 4. října 2013 v 15:32 | Reagovat

P.S. velmi dobře napsaná recenze, kde se jen nepranýřovalo, ale také vyzvedly klady.

13 hrhkatemiddleton hrhkatemiddleton | Web | 4. října 2013 v 17:51 | Reagovat

TVD miluju!!! je to můj nejoblíbenější seriál. ♥ a recenze se ti moooc povedla :D Jinak máš skvělý blog.

14 Bajušik Bajušik | 4. října 2013 v 17:55 | Reagovat

Milujem TVD, prvá časť bola užasná :)

15 -MSW- -MSW- | Web | 4. října 2013 v 19:09 | Reagovat

milujem upírske denníky už len čakám na piatu sériu! :)

16 Sweet Lexis Sweet Lexis | Web | 4. října 2013 v 21:55 | Reagovat

[15]: Nechci tě nijak urazit, ale víš, že 5. série začala už včera? :D

Povedená recenze, jen by mě trochu zajímal tvůj názor i na další série. Pokud je teda ještě sleduješ :D :)

17 Joelly Joelly | Web | 5. října 2013 v 14:10 | Reagovat

Nemiluju TVD :DDD ale jsem ochotná to přežít. Což se rozhodně nedá říct o knize. Četla jsem překlad i originál a musím říct, že nic horšího jsem už hooodně dlouho neviděla. A snad ani neuvidím :D

18 sarush ef sarush ef | Web | 5. října 2013 v 15:10 | Reagovat

No. Můj šálek kávy to není.

19 allys-cook allys-cook | E-mail | Web | 5. října 2013 v 17:12 | Reagovat

Myslím, že každá první série je tak trochu "o ničem". Jsem v polovině druhé série, ale z nedostatku času a z nepříliš velké chuti se dokoukat (zas tak moc to nežeru) se neplánuju v brzké době koukat dál =)

20 Katarína Katarína | Web | 5. října 2013 v 17:41 | Reagovat

Já osobně jsem kdysy patřila k fanynkám Twilight a o TVD jsem tvrdila že je to kopie a že se na to za žádných okolností koukat nebudu. Názor jsem změnila celkem rychle díky shlédnutí jednoho videa na youtube.

Začala jsem pátrat proč vlastně říkají že TVD je kopie Twilight. Je to právě naopak. Dovolím si říct že Twilight je kopie TVD protože první díl Probuzení vyšel snad v roce 1991. TVD je o hodně lepší než Twilight. Twilight je román, to nemá nic společného s hororem. Je to přeslazená romantika pro dvanáctiletý (nechci iurazit její fandy).

Není tam skoro žádná akce nebo krev. TVD je teprve horor a romantika dohromady. Je to i o jiných postavách zatímco Twilight se točí kolem Belly a Edwarda. U mě tedy na plné čáře vyhrává TVD, to neříkám jen proto že jsem jeho fanynka. Říkala jsem to i v době kdy jsem byla skalním fanouškem Twilight.

21 Micc ^^ Micc ^^ | E-mail | Web | 5. října 2013 v 17:59 | Reagovat

Zaujímavá recenzia, páči sa mi :)

22 Bebe a RPVV Bebe a RPVV | 5. října 2013 v 20:18 | Reagovat

Musím říct že jsem zastánce TVD a miluju tenhle seriál a herce v něm a souhlasím hlavně první série mi přišla dosti předvídatelná, ale 3,4 a teď už se rozjíždí i 5 ( samozřejmě tyto 3 série se do naší zapomenuté zemičky dostanou až tak za sto let ) tak ty mi přijdou plně nečekaných zvratů a můžu  říct že na konci 4 série to jistě uspokojili všechny kteří sou tým  Delena (  to jsem i já :D ) Jinak hodně často vidímna webu otázky kde se dá na netu zadara shlédnout 3, 4 a teď už i 5 série takže našla jsem si stránku kde je 1 a 2  série v CZ dabingu ( který je neskutečně strašný když slyšíte originál ) a 3, 4 a 5 jsou v originále s CZ titulkama :) A je to na stránce zkouknito         :)

23 tocode tocode | E-mail | 5. října 2013 v 20:20 | Reagovat

spíše ohodnoť 3.,4. serii,ta je mnohem  lepší a akčnější ;)

24 Katuš Katuš | Web | 6. října 2013 v 0:16 | Reagovat

Dobrá recenze a musím jen souhlasit, že TVD je hodně reálný. (I když jsem viděla jenom 11 dílů, protože upírskou romantiku moc nemusím a Twilight zhlédla jen jako trailer.:D Jsem horor/Krimi/triller fanda,no :D )

Po pravdě řečeno, začala jsem se (i když jen krátkodobě) na seriál dívat díky kámoškám, který ho úplně zbožňují. A víte co mě nejvíc překvapilo? Ta atmosféra. Pouhý první díl mi totiž dokázal, že to nebude nějaká rádoby slaďárna. Co jsem taky ocenila, jsou prvky z pověr a povídaček o upírech.

Avšak, přiznejme si to děvčata, nejvíc mě zaujal Ian (Damon). Já jsem hold na ty křiváky a Damon v jeho provedení? Když nebudu sprostá, doslova jsem tekla :D

Takže sečteno a podtrženo, kdo má rád upírské romantiky se spoustou krve, jděte do toho.

A vy, co jste na kriminálky, horory, či něco jiného jako já? Zkoukněte to aspoň kvůli těm hercům. Jsou fakt dobří ;)

25 i-am-weirdo i-am-weirdo | Web | 6. října 2013 v 11:31 | Reagovat

Myslím, že hodně záleží na tom, jak se na ten seriál člověk dívá. My se na něj s kamarádkou díváme i z psychologického hlediska, a z tohohle úhlu pohledu je to hodně zajímavé. Co se mě osobně líbí, je právě kvalita dialogů. Všechny postavy od první série hodně vyspěly, a v jejich dialozích je spousta věcí, nad kterými stojí za to se zamyslet. Hlavně Stephan, Caroline a Klaus. Rozhodně si tedy nemyslím, že je to jen nějaký pubertální seriál. Já náctiletá nejsem a i tak je to můj nejoblíbenější seriál a nedám na něj dopustit :-)

26 Lussy Lussy | E-mail | Web | 6. října 2013 v 13:23 | Reagovat

Mně se to libí. Zrovna to davají na nova cinema tak se vždycky divám :)

27 Cappuccino Cappuccino | Web | 6. října 2013 v 13:36 | Reagovat

[7]: [12]: [13]:[21]: Vďaka :-) vážim si to.

[16]: Sledujem, len už sa vzhľadom na vysokoškolské povinnosti príliš nestíham venovať blogu. Ale podľa mna sa jedná o stúpajúcu kvalitu :)

28 Mitchie Mitchie | Web | 6. října 2013 v 18:38 | Reagovat

ak sa ti seriál páči, tak ho prestaň pozerať po druhej sérii :D fakt, odvtedy to ide už len dolu vodou bohužiaľ :/ vyskytnú sa tam aj veľmi dobré epizódy, ale celkovo je to tam už všetko také prehnané a občas budeš mať pocit, že už fakt nevedia, čo vymyslieť, tak tam dajú prvú hovadinu, čo im napadne... nevrav, že som ťa nevarovala :D :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama